Utánfutó kölcsönzés vagy vásárlás?

 

Otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet vinne haza. Praktikus ilyenkor egy utánfutó, amit megvásárolhatunk, de bérelhetünk is alkalmanként. Vajon melyik a gazdaságosabb?

Vegyünk vagy béreljünk utánfutót?

Amikor ezt mérlegeljük, először nyilván az anyagi szempontokat vesszük számba. Egy könnyű utánfutót viszonylag olcsó (újonnan 150-200 ezer forintért) megvásárolhatunk, de ezzel a költségek még nem merültek ki. Kezdjük azzal, hogy a gépkocsinkra vonóhorgot kell felszereltetni, és azzal le kell vizsgáztatni. Ezt praktikusan össze lehet kötni egy amúgy is éppen esedékes műszaki vizsgával. Megjegyezzük, hogy a vonóhorognak amúgy is vannak előnyei, pl. lehet rá szerelni kerékpártartót. Egyesek a kisebb ráfutásos balesetek „lökhárítójaként” szerelik fel a vonóhorgot.

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, mi mindennel jár egy pótkocsi birtoklása: eredetiség vizsga, átírási illeték, kötelező biztosítás, időszakos műszaki ellenőrzésre a pótkocsit is vinni kell, s ennek díja pont ugyanannyi, mint a személyautóké, továbbá adó is fizetendő. Így aztán a legolcsóbb utánfutó üzemeltetése sem kevés, nemigen állja meg az a mondás, hogy ha már megvan, akkor „nem kér enni”! És még valami! Tárolnunk is kell. Egy kertes családi házban ez valószínűleg nem okoz gondot, de városban, az utcán tartani egy villanyoszlophoz láncolva – ez bizony nem tűnik biztonságosnak!
Gondoljuk most végig a kölcsönzéssel járó problémákat és költségeket. Nem mindegy, hol van a lakóhelyünk, van-e a közelben, könnyen elérhető helyen kölcsönzési lehetőség. Az utánfutót nem csak elhozni kell, hanem vissza is kell majd vinni. Egy könnyű utánfutót napi 3-5 ezer forintért lehet bérelni, egy hétvége arányosan kicsit olcsóbb, és a nem frekventált időszakok is lehetnek olcsóbbak ennél. Itt nincs sem illeték, sem adó, sem biztosítás; ezek a költségek nem a bérlőt terhelik. Aki egy évben egyszer-kétszer használ utánfutót, az biztosan jobban jár az utánfutó kölcsönzés el.

És még 1 fontos szabály

Arról is tudjunk, hogy friss jogosítvánnyal 2 évig semmit nem szabad vontatni! És szintén fontos, hogy minden vontató gépkocsira ugyanazok a sebességkorlátok vonatkoznak; bármekkora is az utánfutó, és az sem számít, hogy Suzukival vontatunk vagy 5-ös BMV-vel. Azaz autópályán legfeljebb 80, lakott területen kívül 70, városon belül (még a magasabb tempót engedélyező táblánál is) 50 km/órás tempóval haladhatunk csak. Ezek a magyarországi sebességkorlátok, a külföldiek eltérnek ezektől!

 

Utánfutó kölcsönzés »

 

Pin It on Pinterest

Share This