Egy nyaralásra, síelésre általában rengeteg csomagot visz magával egy család, ilyenkor jöhet jól a tetőcsomagtartó és a tetőbox. Előbbire síléc, kerékpártartó vagy akár csomagok is felszerelhetőek, de ezek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha igazán zárt megoldást keresünk, akkor csak a tetőbox jöhet szóba.
Egy nagyobb tetőboxal akár meg is duplázhatjuk az autó csomagtartójának kapacitását, és mivel zárt, a csomagoknak sem lesz baja. Nagyjából kimeríthetetlen a kínálat, vannak merevebb és összehajtható tetőbokszok is. Utóbbit sokkal könnyebb tárolni, de nem is annyira strapabíróak. A kemény műanyag variációból is rengeteg modell létezik, a legkisebb autókra 300 liter körülieket érdemes felszerelni, de egy középkategóriás autóra már 500-600 literes is felszerelhető.
Az utóbbi időkben már nagyon áramvonalas, jól használható és könnyű tetőboxokat gyártanak. Ez azért fontos, mert egy átlagautó maximális tetőterhelése 75 kilogramm. Ha azt nézzük, hogy a tetőboxok tömege 10 és 25 kg között alakul, akkor könnyen kiszámolható, hogy az ilyen tárolókba 50-65 kilogrammnyi csomagot lehet tenni. A gyártók egyébként ennek megfelelően 50-75 kg-os terhelhetőségű bokszokat készítenek, utóbbiak a nagyobb tetőterhelésű autóknál használhatóak.
A kisebb tetőboxok 320 literesek, vagyis egy kompakt autó csomagtartójának méretével rendelkeznek. Ebből egy kevésbé márkás kivitel 35 ezer forint, de egy jegyzett márkától már akár duplájába kerülhet. Az eggyel nagyobb méretkategóriának számító 450-480 literes boxok már 45 ezer forinttól indulnak, de a márkás, igényesebb termékért már százezer forintot is elkérhetnek. Ha áramvonalas, szép, jól pakolható, két oldalra teleszkóposan nyitható szuper minőségű boxot választunk, akkor ennek az ára már a 200 ezer forintot is meghaladhatja. Ezekbe a boxokba még lehet táskákat is vásárolni 8-10 ezer forintért, de létezik összehajtható tetőbox is körülbelül 80 ezer forintért.

Ésszerűbb bérelni

Amint az már az előbbiekből kiderült, egy minőségi tetőbox ára anyagtól, mérettől és kialakítástól függően 50 és 250 ezer forint között mozog, tehát nem olcsó. Egy átlagos család évente csak egyszer-kétszer használja, a holtidőkben még a tárolásáról is gondoskodni kell. Éppen ezért logikusabb megoldás a tetőbox bérlés, amelyre egyre több lehetőségünk van. Már nemcsak tetőboxokat, hanem tető csomagtartókat, kerékpártartókat is lehet bérelni az új árhoz képest meglepően olcsón.
Érdemes az utazás megkezdése előtt több héttel lefoglalni a tetőboxot, mert néhány cégnél az előfoglalás kedvezménnyel is jár. A bérleti díj mérettől és értéktől függően napi 1000-2000 forint körül alakul, a kaució pedig a box értékétől függően 15-50 ezer forint, de utóbbihoz már nagyon drága tetőboxot kell bérelni. Kerékpártartót is körülbelül napi ezer forintért lehet bérelni.

Tetőboxot bérelek »

 

Pin It on Pinterest

Share This